Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítsa ki közelítőleg az értékét, és becsülje meg a hibát

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
591
Számítsa ki közelítőleg az értékét, és becsülje meg a hibát
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ha jól értem, Taylor polinommal kell számolni.
1)
h(x) = x-1/2 ( = 1/√x)
Ha jól értem a T₁³(h) jelölést, x₀ = 1 körül kell sorba fejteni a h(x) függvényt és harmadfokú polinom kell.

h(x₀) = 1
A Taylor sorhoz deriválgatnunk kell:
h'(x) = -1/2·x-3/2, h'(x₀) = -1/2
h''(x) = 3/4·x-5/2, h''(x₀) = 3/4
h'''(x) = -15/8·x-7/2, h'''(x₀) = -15/8

T₁³(h) = 1 - 1/2·(x-1) / 1! + 3/4·(x-1)² / 2! - 15/8·(x-1)³ / 3!
= 1 - 1/2·(x-1) + 3/4·(x-1)² - 15/48·(x-1)³

Ebbe kell x=1,1-t helyettesíteni.

A hibataghoz a rákövetkező (negyedik) derivált is kell:
h''''(x) = 105/16·x-9/2

A hiba: H < Max( |105/16·x-9/2| ) · |x-x₀|⁴ / 4!
(Szóval hasonló, mint amit a polinomba is írnánk, csak maximumot kell számolni a derivált abszolút értékéből, és az x-x₀-nak is az abszolút értékét kell venni.)
A maximumot az x₀ .. x intervallumon kell nézni, az most az 1 .. 1,1 intervallum. Ott x=1-nél van a maximuma az x-9/2 függvénynek, ezért a hibatag:
H < 105/16 · 0,1⁴ / 4!

A másikat is hasonlóan kell, próbáld megcsinálni magad.
Módosítva: 9 éve
0