Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás-pH

Főoldal » Középiskola » Kémia
849
Mekkora térfogatú, 12-es pH-jú oldatot készíthetünk abból a 250 cm³ nátrium-hidroxid-oldatból, melyből előbb-a pontos koncentráció meghatározásához- háromszor 10 cm³-t elhasználunk és 0,105 mol/dm³-es sósavval megtitrálunk: a mérés során 9,85 cm³-es átlagfogyást tapasztalunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

HCl + NaOH = NaCl + `H_2O`

A HCl-oldat:

9,85 `cm^3`-ében van `9.85/1000*0.102` = 1 mmol

10 `cm^3` oldatban van 1 mmol NaOH

`250-(3*10)` = 220 `cm^3` oldatban van `220/10` = 22 mmol NaOH


A kindulási oldat

pH = 12; pOH = 14-12 = 2

`c_(NaOH)` = `10^(-2)` `(mol)/(dm^3)` = 10 `(mmol)/(dm^3)`

1 `dm^3` oldatban van 10 mmol NaOH

hány `dm^3` oldatban 22 mmol NaOH

x = `22/10` = 2,2 `dm^3` oldatot tudunk készíteni.
2