Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1141
Egy sokszögnek 14-szer annyi átlója van,mint oldala. Hány oldalú ez a sokszög?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
az x oldalú sokszög átlóinak száma: `(x(x-3))/2`

`14x` = `(x(x-3))/2`

`x^2-3x` = 28x

`x^2-31x` = 0

x(x-31) = 0

x= 0 nem jöhet szóba

x = 31 a helyes válasz.

Ellenőrzés:

A 31 oldalú (konvex) sokszög átlóinak száma `(31*28)/2` = 434

`31*14` = 434
1