Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Az a fekete folt fogalmazás

15
Sziasztok.
Az a fekete folt című mű utolsó soraiban megtudjuk hogy a bacsa világgá ment, és senki se látta többet.
Erről kell fogalmazást írnom hogy hova futhatott, mi lett vele és hogy alakult a sorsa.
Nincs nagyon ötletem mit irhatnék szóval tudnátok ötleteket adni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
mikszáth, Az a fekete folt, fogalmazás
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
A történet röviden:


A brezinai bacsa, Olej Tamás, nem hajlandó eladni a lányát urának, a hercegnek. Bár meginog egy kicsit, amikor a herceg az egész nyájat kínálja fel neki, ez a kis kilengés elég ahhoz, hogy beleõrüljön. Elveszti lányát (megszökteti a herceg) és ezt a terhet már nem bírja elviselni: felgyújtja az aklot, mely egy "fekete folttá" ég el.


A cím utal:

- A szomorú történet utolsó felvonására

- A záró kétsornyi idézettel a mesék távoli homályába helyezi a bacsa históriáját

(“Ott künn a Brezinán az a fekete folt,

Fekete folt helyén valaha akol volt...”)A főhős Olej Tamás, a brezinai bacsa (számadó juhász) ebben a novellában. Az elbeszélés hosszú előkészítéssel indul, részletes képet kapunk a helyszínről illetve a főhősről. Megtudjuk, hogy a brezinai bacsa saját törvényei szerint él, csak 3 urat ismer: Istent, a talári herceget és a vármegyei urakat. A magányban élő hőst a falubeliek szívtelennek tartják, hiszen még felesége temetésén sem sírt.

A bonyodalom ott kezdődik, hogy a fiatal herceg (Taláry Pál) vadászás közben betér Olejékhoz és megismerkedik a bacsa lányával, Anikával.

A cselekmény kibontakozása, hogy a herceg visszatér vacsorára, kiderül kiléte. Célzást tesz Anikára. Másnap is eljön vendégségbe, mikor a bacsa fogadja őt. A herceg alkut ajánl, Anikáért cserébe övé lehet a brezinai akol minden birkája. Olej lelkiismerete megszólal, de később célzást tesz a lány megszöktetésére. A herceg megszökteti Anikát. A bacsa újabb lelki tusája következik.

Tetőpont: Matyival, a bojtárfiúval üzenetet küld a hercegnek, hogy korábbi ajánlata érvénytelen.

Megoldás: A bűneitől szabadulni nem tudó Olej önmagán hajtja végre a büntetést, felgyújtja az akolt.

Olej Tamás csak látszólag szívtelen, érzéseit nem tudja kimutatni. Feleségét szerette, még 16 év után is hallani véli, amint az asszony a nevén szólítja: "Tamás!"

A herceggel szemben előbb öntudatos, határozott. Később meginog és célzásával enged a csábításnak. Az erkölcsi botlást bűntudat követi és a büntetést is önmaga hajtja végre. Az író feltárja a bacsa lelki életének mélységeit, belülről ábrázolja.
0