Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
336
Valaki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
4x - 2x -12 = 0
22x - 2x - 12 = 0
(2x)2 - 2x - 12 = 0
Bevezetünk egy új ismeretlent.
Legyen: y = 2x
Ekkor a megoldandó egyenlet:
y2 - y - 12 = 0
D = (-1)2 - 4 * 1 * (-12) = 1 + 48 = 49 = 72
y1,2 = (1 ± 7) / 2
y1 = ( 1 + 7) / 2 = 8 / 2 = 4
y2 = ( 1 - 7) / 2 = -6 / 2 = -3 Nem megoldás, mert egy hatvány csak pozitív lehet.
Tehát:
y = 4
Azaz:
2x = 4
2x = 22
Az exp. fgv. szig. mon. miatt
x = 2
0