Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Forgáshenger

Főoldal » Középiskola » Matematika
536
Hány forgáshenger alakú gyertya önthető ki egy téglatest alakú viasztömbből, ha a
téglatest méretei 30 cm, 20 cm és 10 cm? A gyertya átmérője 2 cm, magassága 10 cm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A téglatest térfogata: V = a*b*c --> 30*20*10 = 6000 cm³

Ki kell számolni, hogy egy henger alakú gyertya térfogata mennyi.
Henger térfogata: V = alapkör területe*magasság

Mivel az átmérője 2 cm, így a sugara: r= 1 cm. Az alapkör területe: r²π --> 1²×π = π cm²
Ebből a henger téfogatát kiszámoljuk: π×10 = 31,42 cm³

Ezért 6000/31,42 = 190,96

Tehát összesen 190 db egész gyertya önthető ki a tömbből.
1