Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Tudnátok segíteni?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
869
Tudod-e, miért erősen mérgező anyag a szén-monoxid? Írd le!

Szerkeszd meg a nátrium-karbonát és kalcium-karbonát képletét!

az alkotó ionok képlete

............ ............... a só képlete 1 mol só tömege
...................... ...............................


Állítsd elő a két sót közömbösítéssel!
............ ...............
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Azért erősen mérgező, mert színtelen szagtalan gáz, ezért nem lehet észlelni, a mérgezési tünetek esetén pedig már menthetetlen az áldozat.
A szén-monoxid a vér hemoglobinjához irreverzibilis módon kapcsolódik, emiatt fulladásos halált okozhat.

1 mol nátrium-karbonát tömege: 2*23+12+3*16=106 g

1 mol kalcium-karbonát tömege: 40+12+3*16=100 g

közömbösítésnél lúgot savval kell reagáltatni a reakcióegyenlet szerinti mólarányban:

lúg: nátrium-hidroxid
sav: szénsav

2 NaOH + H₂CO₃ = Na₂CO₃ + 2 H₂O


lúg: kalcium-hidroxid
sav: szénsav

Ca(OH)₂ + H₂CO₃ = CaCO₃ + 2 H₂O
0