Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, mozgás, sebesség, gyorsulás stb

Főoldal » Általános iskola » Fizika
523
1. Milyen magasra jut a 30 m/s kezdősebességgel fellőtt nyílvessző és mekkora a sebessége 20 m magasságban?
2. Mennyi szenet tud felhordani 10m magasra egy ember 20000J munkavégzés által? Mekkora a teljesítménye ha ez 10 percig tart?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1,

v = `g*t`

t = `v/g` = `30/10` = 3 s

s = `g/2*t^2` = `10/2*3^2` = `color(red)("45 m")`

hány s múlva lesz 20 m magasan?

20 = `v_0*t-g/2*t^2`

20 = `30t-5t^2`

`5t^2-30t+20` = 0

`t^2-6t+4` = 0

`t_1` = `3+root()(5)`

`t_2` = `3-root()(5)`

Ugye kétszer is 20 m magasan lesz a test, felfelé menet és lefelé jövet.

Ha lefelé jövet nézzük, `root()(5)` s alatt szabadon esik,

`v_1` = `g*(t-t_1)` = `10*root()(5)` = `color(red)("22,36")` `color(red)(m/s)` lesz a sebessége.

2,

W = `m*g*h`

m = `W/(g*h)` = `20000/(10*10)` = `color(red)("200 kg")`

P = `W/t` = `20000/(10*60)` = `color(red)(33.dot(3))` `color(red)("W")`
1