Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekhoz segítség

Főoldal » Középiskola » Matematika
351
Valaki magyarázza el nekem, hogy hogyan osztunk különböző gyökkitevőjű tagokat. Pl. ha kijött az, hogy 12. gyök alatt x a 17.-en osztva 5. gyök alatt x a 7.-en, azt hogyan osztjuk el?

Előre is köszönöm a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Gyökvonás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`root(12)(x^(17))/(root(5)(x^7))` = `x^(17/12)/x^(7/5)` = `x^(17/12-7/5)` = `x^((85-84)/60)` = `x^(1/60)` = `root(60)(x)`

hatványozásnál szorzás, gyökvonásnál osztás, szorzásnál összeg, osztásnál különbséget kell venni.
1