Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás-pH

Főoldal » Középiskola » Kémia
1104
10 dm³ 13-as pH-jú oldatot akarunk készíteni. Ehhez olyan kálium-hidroxid-oldat áll a rendelkezésünkre, amelynek 10 cm³-éből 250 cm³ törzsoldatot készítve, annak 20 cm³-ét megtitrálva, a 0,098 mol/dm³ koncentrációjú kénsavoldatból 11,5 cm³ fogyást mérünk. Hogyan készíthető el a 13-as pH-jú oldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

2 `KOH` + `H_2SO_4` = `K_2SO_4` + 2 `H_2O`

11,5 `cm^3` kénsavoldatban van `11.5/1000*0.098` = 1,127 mmol kénsav

ez reagál `2*1,127` = 2,254 mmol KOH-dal.

20 `cm^3` KOH-oldatban van 2,254 mmol KOH

250 `cm^3` oldatban van `250/20*2.254` = 28,175 mmol KOH

Ugyanennyi van 10 `cm^3` KOH-oldatban is

Nekünk készítenünk kell 10 `dm^3` 13-as pH-jú oldatot.

pH = 13; pOH = 14-13=1

`c_(KOH)` = `10^(-1)` `(mol)/(dm^3)`

1 l oldatban van 0,1 mol KOH

10 l oldatban van 1 mol KOH

Az eredeti oldatunk mekkora térfogatában van 1 mol KOH?

10 `cm^3`-ében van 28,175 mmol KOH

x `cm^3`-ében van 1 mol KOH

x = `1000/28.75*10` = 355 `cm^3`

Az eredeti oldat 355 `cm^3`-ét kell 10 `dm^3`-re hígítani.
1