Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Derekszogu haromszog

Főoldal » Középiskola » Matematika
348
Valaki tudna segiteni ebben a feladatban. Delutanig kene leadnom. Megkoszonnem, csatolom a kepet.
21. feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, háromszög, derékszögű
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az összes feladatnál szögfüggvényeket kell használni, ezek a következők:
sinα = α-val szemben lévő befogó/átfogó
cosα = α mellett lévő befogó/átfogó
tgα = α-val szemben lévő befogó/α mellett lévő befogó
ctgα = 1/tgα = α mellett lévő befogó/α-val szemben lévő befogó

20. feladat
a= 4,3 cm
b= 5,4 cm
c-t kiszámoljuk Pitagorasz-tétellel: 4,3²+5,4² = c² ---> c = 6,9 cm

sinα = 4,3/6,9
sinα = 0,6232
α = 38,55°

A harmadik szöget már egyszerűen kiszámoljuk: β = 180-(90+38,55) = 51,45°

21. feladat
a)
a= 19,8 cm
β = 67°

sin67°= b/19,8
sin67°×19,8 = b
b = 18,23 cm

cosα = 18,23/19,8
cosα = 0,9207
α = 22,97°

sin22,97°= c/19,8
c = 7,73 cm

b)
b=29,36 cm
α = 47,9°
β = 42,1°

c) itt szerintem kihagyott egy adatot a tanár, mert ennyiből nem lehet kiszámolni

d)
c= 37,84 cm
β = 51,72°
a= 23,45 cm

e)
α =40,53°
β = 49,47°
c= 8,16 cm

f)
α =54,17°
β = 35,83°
a= 25,62 cm
Módosítva: 5 éve
0