Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy 3 cm vastagságú, 16 cm sugarú, forgáshenger alakú sajttömböt 15°-os középponti szögű körcikkek mentén 200 gramm tömegű darabokra vágnak szét.

Főoldal » Középiskola » Matematika
862
a,Mekkora tömegű volt a teljes sajttömb?
b,Mekkora a 200 gramm tömegű darab térfogata?
c,A 200 gramm tömegű darab csomagolásánál a teljes felszínre még 25%-ot rá kell számítani. Mekkora területű csomagolóanyag kell a becsomagolásához?


Az a és b részt megtudtam oldani. A segítség a c részben kellene.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a,

15°-hoz tartozik 200 g sajt

360 °-hoz `360/15*200` = 4000 g = 4 kg volt a teljes sajttömb.

b,

r = 16 cm

m = 3 cm

V = `r^2*pi*m` = `16^2*3.14*3` = 2413 `cm^3`

c,

A sajtcikk felszíne:

két téglalap (`r*m` területű), a teteje és az alja, mely a kör területének `15/360`-ad része és a hengercikk palástja, ami a hengerpalástnak a `15/360`-ad része.

A = `2*r*m` + `2*r^2*pi*(15/360)` + `2*r*pi*m*(15/360)` = `2*16*3` + `2*16^2*3.14*15/360` + `2*16*3.14*15/360` = 96 + 67,02 + 4,2 = 167,22 `cm^2`

Ennek az 1,25-szöröse a felhasznált csomagolóanyag.

x = `1.25*A` = `1.25*167.22` = 209 `cm^2`.
1