Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsen valaki sürgősen,nagyon fontos lenne!!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
400
1. 19,7 köbdeciméter 0 celsius fokos metán gáz (CH4) milyen tömegű és hány db részecskét tartalmaz?
2. 350 gr m%=35 oldatban feloldunk további 18 gr oldott anyagot, majd elpárologtatunk 6 gr oldószert. Milyen tömegű és hány tömeg % lesz a keletkezett oldat?
3. 80 gr oxigén gáz (O2) milyen hőmérsékletű, ha a térfogata ezen a hőmérsékleten 61,25 köbdeciméter?
4. 420 gr m%=15 és 175 gr m%=25 oldatot összeöntünk, majd hozzáadunk még 8 gr oldott anyagot, hány tömegszázalékos lesz az így keletkezett oldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

1, Feltételezzük, hogy légköri nyomású, akkor tekinthetjük normál állapotnak.

`M_(CH_4)` = 16 `g/(mol)`

1 mol metán normálállapotban 22,41 `dm^3`

19,7 `dm^3` gáz `19.7/22.41` = 0,88 mol

Ez tehát tartalmaz `0.88*6*10^(23)` = `5.27*10^(23)` db részecskét.

Ennek a tömege pedig `0.88*16` = 14,07 g

2,

350 g 35%-os oldatban van `350*35/100` = 122,5 g anyag

Hozzájön a 18 g oldott anyag

350+18=368 g oldatban van 122,5+18= 140,5 g oldott anyag

Elpárolog a 6 g víz, az oldat tömege csökken, az oldott anyagé változatlan marad.

368-6 = 362 g oldatban van 140,5 g oldott anyag.

100 g oldatban van `100/362*140.5` = 38,8 g oldott anyag

Az oldat tömege lesz 362 g és 38,8 tömeg%-os.


3,

A nyomás itt is kéne, ha légköri nyomással számolunk, akkor

p = 101325 Pa

m = 80 g

`M_(O_2)` = 32 `g/(mol)`

n = `m/M_(O_2)` = `80/32` = 2,5 mol

V = 61,25 `dm^3` = 0,06125 `m^3`

R = 8,314 `(Nm)/(mol*K)`

pV = nRT

T = `(pV)/(nR)` = `(101325*0.06125)/(2.5*8.314)` = 298,59 K = 25,44 °C


4,

420 g oldatban van `420/100*15` = 63 g oldott anyag

175 g oldatban van `175/100*25` = 43,75 g oldott anyag

Ehhez még hozzájön (mind az oldathoz, mind az oldott anyaghoz) 8 g.

Összesen lesz:

420+175+8 = 603 g oldatunk és

63+43,75+8 = 114,75 g oldott anyagunk.

603 g oldatban van 114,75 g oldott anyag

100 g oldatban van `100/603*114.75` = 19,03 g oldott anyag

Az oldat 19,03 tömeg%-os lesz.

Ha keverési egyenlettel szeretnéd:

`420*15+175*25+8*100` = `(420+175+8)*x`

x = `(420*15+175*25+8*100)/(420+175+8)` = `11475/603` = 19,03.
0