Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
399
Kérem valaki nagyon fontos
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Nem ismerjük a csokik számát.
Ez legyen x.

Első nap (hétfőn) elfogyott a fele, és még 1 darab, ezt ki kell vonni: `(x/2)-1`

Második nap (kedden) elfogyott a maradék harmada, és még 2 darab.

A maradék `(x/2)-1` ennek a harmada: `((x/2)-1)/3` és még 2 fogyott, azt ki kell vonni: `((x/2)-1)/3-2`

Harmadik nap (szerdán) a maradék negyedét és még hármat ettek meg.

A maradék: `((x/2)-1)/3-2` ennek a negyede: `(((x/2)-1)/3-2)/4` és még 3 fogyott, azt ki kell vonni: `(((x/2)-1)/3-2)/4-3`

Ekkorra az összes csoki elfogyott, tehát ez az egész nullával egyenlő:

`(((x/2)-1)/3-2)/4-3=0`

ki kell számolni az x-et, ez az a) válasz, a csokik száma:

`(((x/2)-1)/3-2)/4-3=0` /+3

`(((x/2)-1)/3-2)/4=3` /*4

`((x/2)-1)/3-2=12` /+2

`((x/2)-1)/3=14` /*3

`(x/2)-1=42` /+1

`x/2=43` / *2

`x=86` tehát 86 csokijuk volt összesen.

Ellenőrzés:
Első nap (hétfőn) elfogyott a fele, és még 1 darab: 86/2=43, maradt: 42 darab.

Második nap (kedden) elfogyott a maradék harmada, és még 2 darab: 42/3=14, maradt: 12 darab.

Harmadik nap (szerdán) a maradék negyedét és még hármat ettek meg: 12/4=3, maradt 0.

b)
Az összes csokik hányad részét ették meg a 2. napon?

Az összes csoki: 86 darab.

Hány darabot ettek meg a 2. napon?
Második nap (kedden) elfogyott a maradék harmada, és még 2 darab: 42/3=14, és még 2, tehát összesen 16 darabot ettek meg.

Az összes csokik hányad részét ették meg a 2. napon?
vagyis a 16 hányad része a 86-nak?

86 az 1 egész, akkor a
16 az y rész.

`y/1=16/86=8/43`-ad részt ettek meg a 2. napon.

c) Az összes csoki hány %-a maradt meg a 3. napra?

szerdára maradt 12 darab.
Ez hány %-a az összes csokinak?

`12/86*100=13.95%`
Módosítva: 5 éve
0