Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Olvadás

Főoldal » Középiskola » Fizika
800
Egy edényben lévő hó térfogata 1000 ml. Szobahőmérsékleten ez a hó elolvad és víz lesz belőle. Mekkora lesz a víz térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, víz, Hő, olvadas
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Pontontossan nem lehet megadni, mert nem tudjuk a hó sűrűségét.
Viszont:

Porhó: könnyű laza hó, hidegben is pelyhekben hull, nem áll össze hólabdává. Térfogatsúlya 30–60 kg/m³. Székelyföldön a frissen hullott, földet alig belepő vékony porhót porka hónak mondják. Porkára menni annyit tesz, mint ilyen havon menni vadászatra.

Forrás:
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/H%C3%B3

1 m3 az 1000 000 ml
Nekünk van 1000 ml havunk, vagyis 1000 red résszel kevesebb.

Vegyünk egy közép értéket vagyis 45 kg/m3 hó sűrűséget.

Ennek az 1000 red része

0.045 kg

Egy liter (1000 ml) víz kb. 1 kg

1000 * 0.045 = 45

Vagyis 45 ml olvadt csapadék lesz az 1000 ml 45 kg/m3 sűrűségű hóból.
1

Kár, hogy a feladat nem adta meg legalább a hó típusát, milyenségét. Így a megoldásokban elég nagy eltérés lehet. Néhány feladatban a hónak 300kg/m³=0,3g/cm³ adnak, én ezzel számoltam
Az 1000ml=1liter=1dm³=1000cm³ hónak a tömege 300g lesz .Ha ez elolvad, a tömeg nem változik, tehát ennyi víznek a tömegével kell számolni, ahol a víz sűrűségét 1g/cm³-nek vehetjül
Így 300gr víz 300cm³-lesz, azaz 300cm³=300ml=3dl Talán ez közelebb áll a valósághoz.
(Csak más hósűrűséggel számolva kaptunk eltérő eredmény!! Viszont gazdagabbak lettünk egy új szóval, amit a finom porhóra használnak Erdélyben. Talán nálunk is elterjed! Köszönjük!)
1