Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell?

Főoldal » Középiskola » Kémia
519
Egy gáznak a stabil állapotban lévő térfogatát hogyan kell kiszámolni a moláris tömeg, a részecskeszám, az anyagmennyiség és a tömege alapján?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Gondolom ez a "stabil" állapot inkább standard állapot akar lenni, csak az autocorrect átírta.

standard állapotban 25 C (=25+273,15=278,15 K) hőmérsékleten és 101325 Pa nyomáson vagyunk.

Az általános gáztörvénnyel lehet kiszámolni:

ha anyagmennyiség (n) van megadva:
1.
`p*V=n*R*T`

mindent SI-ben célszerű behelyettesíteni, így kisebb a tévesztés esélye:

A moláris tömeget (M) kg/mol-ban, a tömeget (m) kg-ban.
V: térfogat m³-ben.

ha tömeg (m) és moláris tömeg (M) van megadva:
2.
`p*V=(m/M)*R*T`

`V=(m*R*T)/(p*M)`

Ha részecske szám van megadva, akkor abból anyagmennyiséget (n) kell számolni úgy, hogy n=1 mol jelentése 6*10²³ db részecske, és akkor az 1. egyenlettel kell számolni.
Módosítva: 5 éve
0