Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat megoldás

Főoldal » Középiskola » Fizika
3882
1. 20 m mély kútba követ ejtünk. Mennyi idő múlva halljuk a csobbanást? (A hang terjedési
sebessége levegőben 340 m/s.)

2. Milyen sebeséggel keringesz a Föld középpontja körül? ( A Föld sugara körülbelül 6370 km.)

3. Egy 7,5 m hosszú zsineg egyik végére és ettől a végétől 3 m-re egy-egy követ erősítünk. A zsineg másik végét megfogva, majd elengedve, a köveket egy hídról a folyóba ejtjük. A két kő csobbanása között 0,15 s időt mérünk. A közegellenállástól eltekintünk.
Milyen magasan van a híd felett a víz?

4. Szabadon eső test az esés utolsó másodpercében kétszer akkora utat tesz meg, mint az utolsó előtti másodpercben. Milyen magasról esett a test?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
1.
2 komponensből áll:
a, A kőnek le kell érnie.
b, A hangnak fel kell érnie.
A b, egyszerűbb:
Mivel 1 sec alatt 340 métert tesz meg, 20 métert 1/17 sec alatt fog, ami 0.059 sec.

a,
Szabadesésnél a megtett út így számítható:
s = v0*t + (g/2)*t2
20 = 0 + 5*t2
4 = t2
t = 2 sec
Tehát összesen 2.059 másodperc múlva halljuk a csobbanást.
-1


2.
Szerintem úgy lehetne kiszámolni, hogy a sugárból kiszámítod a kerületet.
K = 2*r*π
K = 2*6370*π=40000km
Ezt 24 óra alatt ér körbe (1 nap), tehát el kell osztani 24 órával, hogy megkapjuk a sebességet:
v = 40000km/24h = 1666.66 km/h
0