Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
878
Az ábrán látható ABC háromszögnek berajzoltuk a CE szögfelezőjét. Mekkora az α-val jelölt szög?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Számoljuk ki B csúcsnál a szöget. Ez 180-118=62⁰-os
Ekkor már tudjuk a nagy háromszög két szögét, tehát kiszámolhatjuk a harmadikat, méghozzá így:
180-46-62=72⁰
Ennek a szögnek megrajzoltuk a szögfelezőjét, így a keletkező két szög 36⁰-36⁰-os.
Most már a kisebb háromszögben is tudunk két szöget amiben α is elhelyezkedik, tehát kiszámolhatjuk α-t is:
180-62-36=α
α=82⁰
Tehát a keresett szög 82⁰-os!
0