Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék számítás

Főoldal » Általános iskola » Kémia
7357
Az oldószer tömege 120g, a tömegszázalék 20 m/m %. Az oldat és az oldott anyag tömegét kéne kiszámolni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
tömeg% = (oldott anyag tömege / oldat tömege) * 100
oldat tömege = oldott anyag tömege + oldószer tömege

legyen az oldott anyag tömege: X
ekkor az oldat tömege: X + 120

20 m/m% = (X / (X + 120)) * 100 / osztunk 100-zal
0.2 = X / (X + 120) / szorzunk (X+120-zal)
0.2(x + 120) = x
0.2x + 24 = x / szorzunk 5-tel
x + 120 = 5x
120 = 4x
30 = x

Az oldott anyag tömege 30g, az oldaté 120+30 = 150g.
1