Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH-s feladatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
873
10 m/m%-os, 1,09 g/cm³ sűrűségű kálium-hidroxid oldatot 5 dm³-re hígítottunk. A keletkező oldat pH-ja 11,3 lett. Mekkora térfogatú a kiindulásnál vett 10%-os lúgoldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Induljunk ki a végéről

pH = 11,3

pOH = 14-pH = 14-11,3 = 2,7

`[OH^-]` = `10^(-pOH)` = `10^(-2.7)` = `2*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)` = `c_(KOH)`

1 `dm^3` oldatban van 2 mmol KOH, ami `2*56` = 112 mg

5 `dm^3` oldatban van `5*112` = 560 mg = 0,56 g KOH


A kiindulási oldat

100 g-jában van 10 g KOH

Hány g oldatban van 0,56 g KOH?

m = `0.56/10*100` = 5,6 g

V = `m/rho` = `5.6/1.09` = 5,14 `cm^3` oldatból indultunk ki.
1