Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikai-kémia SOS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
394
1. 10,52g, 5,2% nedvességtartalmú teából 250cm 3 kivonatot készítettünk. A kivonat 50cm 3 -s
részletét 82,2568g tömegű bepárlócsészébe pipettáztuk. Bepárlás, szárítás és hűtés után a
bepárlócsésze és a száraz maradék együttes tömege 82,3605g lett.
Hány % a tea extrakttartalma szárazanyagra vonatkoztatva?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1



10,52 g nedves tea szárazanyag-tartalma `10.52*(100-5.2)/100` = 9,973 g

Az extraktum mennyisége 82,3605-82,2568 = 0,1037 g; ez van 50 `cm^3`-ben.

250 `cm^3`-ben ennek ötszöröse, azaz `0.1037*5` = 0,5185 g

9,973 g szárazanyagban van 0,5185 g extrakt

100 g-ban `100/9.973*0.5185` = 5,2 g

A tea extrakttartalma 5,2 tömeg%.
1