Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

!SOS! Középiskolai matek.

Főoldal » Középiskola » Matematika
422
5) A kétjegyű szám számjegyeinek összege kilenc. A számmásodik számjegye kétszerese az első számjegynek. A kétjegyű szám és a megfordítottjának az összege mennyi lesz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
ha a számot XY-nal jelöljük, akkor
X+Y=9
Y=2*X (mivel a második számjegy az első számjegy kétszeresével egyenlő)
ezt behelyettesítve az első egyenletbe
X+2*X=9
3*X=9
X=3

Az X (az első számjegy) 3,
Y=2*X=2*3=6 (a második számjegy)
A szám a 36.
Ha megfordítjuk a két számjegyet: 63
36+63=99 (a kétjegyű szám és a megfordítottjának az összege)
1