Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
397
Szöveges feladatt
Valaki segítsen SOS!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

1 nap alatt az egyik munkás `1/x` munkát végez el, a másik munkás `1/(x+5)` munkát végez el.

`1/x` + `1/(x+5)` = `1/6`

`(x+x+5)/(x(x+5))` = `1/6`

6(2x+5) = x(x+5)

12x+30 = `x^2+5x`

`x^2-7x-30`=0

(x-10)(x+3) = 0

x = 10

Az egyik munkás tehát 10 nap alatt végzi el a munkát egyedül, a másik 15 nap alatt.


3,

x fő fog x-1 fővel kezet, ezt osztjuk kettővel, mert oda vissza fognának kezet.

`(x(x-1))/2` = 171

`x^2-x-342` = 0

(x-19)(x+18)=0

x = 19

19-en vannak a társaságban.

A negatív gyököket nem írtam le. Megoldóképlettel, ha nem tetszik a szorzattá alakítás.
0