Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitene valaki ?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
319
Ákos és Andi a következő golyós játékot játsszák: Ákos kiveszi a golyók felét, Andi pedig a megmaradt
golyók felét, így 16 golyó marad. Addig folytatják így a golyók kivételét, amíg csak egyetlen golyó marad.
Aki az utolsó golyót kiveszi, az nyer. Határozzátok meg, hány golyó volt eredetileg, és ki nyeri meg a játékot.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Golyók száma: x
Golyók fele: x/2
tudjuk hogy már Ákos kivette a golyók felét, tehát annak a
fele még bent van, ennek a felét veszi ki Andi: (x/2)/2 , és ez egyenlő 16-tal
(x/2)/2 = 16 ezt levezetve azt kapod, hogy x=64
Ki nyer a végén? --> 16 golyó van és Ákos jön, ő kiveszi a felét, ami 16/2=8
majd Andi jön, ő is kiveszi a felét ami 8/2= 4
ezután Ákos veszi ki ami 4/2=2
majd Andi vesz el 2/2= 1-et és marad egy darab amit végül Ákos vesz el.
Tehát Ákos a nyertes.
Remélem tudtam segíteni.
Bár lehet, hogy még nem tanultad az egyenletmegoldásokat, de egy másik módszerrel is ki tudod számolni, hogy hogy jön ki a 64.
Íme: tudjuk, hogy 16 golyó van, de ebből már 2x vettek, tehát megszorozzuk a 16-ot 2* 2-vel, azaz 4-gyel.
Így: 16*4= 64.
Az eredmény igy is kijön és talán könnyebben érthető. :)
Módosítva: 5 éve
0