Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Esettanulmány

Főoldal » Középiskola » Kémia
454
Arany és ezüst 1:1 anyagmennyiség-arányú keverékéből zöld aranyat készítettünk.
a. Hány karátos lett az így elkészített ékszer?
m(Au) : m(Ag) = 197 : 108 = 15,5 : 8,5 (24 egységre vonatkoztata)
Az elkészített zöld arany 15,5 karátos.

2004. májusi emelt kémia érettségi első feladatában szerepelt ez a feladat. Nem értem azt, hogy hogyan lesz 15,5 és 8,5 az eredmény.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A 100 %-os arany 24 karátos.

Pl a 14 karátos arany az `14/24*100` = `58.dot(3)` %-os.

A tömegarányuk az gondolom érthető, a moláris tömegük aránya.

Akkor vegyük azt, hogy a tömege (ha 1-1 mol aranyat és ezüstöt rakunk össze), 197+108 = 305 g

305 g ötvözetben van 197 g arany

100 g ötvözetben van `100/305*197` = 64,59 % arany

a 100 % felel meg a 24 karátnak

64.59 % megfelel `64.59/100*24` = 15,5 karátnak.

vagy

305 g ötvözet, ha színarany lenne, akkor 24 karát lenne

csak 197g benne az arany, akkor `197/305*24` = 15,5 karát

Megj. Ez csak az arany karátnál van, a gyémánt karát az más számolás alá esik.
1