Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
1818
Egy 8 cm sugarú körbe berajzoltunk egy 12 cm hosszú húrt. Milyen távol van e húr a kör középpontjától?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Rajzoljunk egy ábrát, ahol felvesszük a kör sugarát és a 12 cm-es húrt is.
A húrt felezzük meg és a kapott pontot kössük össze a kör középpontjával. A kör középpontjából húzzunk egyenest a húr és a körvonal metszéspontjához, ez az egyenes 8cm hosszú lesz.
Ha ezek megvannak kapnod kellett egy derékszögű háromszöget melynek ismerjük két oldalát, melyek 8 és 6 cm hosszúak. Számoljuk ki a harmadik oldalt és megkapjuk a keresett távolságot. Tehát:
82-62=x2
64-36=x2
x=28
x= 28 = 5,2915 cm
Tehát a keresett távolság 5,2915 cm!
0