Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Biológia

17
Táplálék felvétel típusai(parazita,szimbionta,szaprofita táplálkozás fogalmai)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
parazita: Élősködő élőlény. Élőlény testén vagy testében élő másik, általában sokkal kisebb méretű állat vagy növény, amely a gazdatest nedveit szívja, belőle magának tápanyagot von el.

szimbionta: A szimbiózis két élőlény kölcsönösen előnyös együttélése. Mindkettő biztosít valamilyen, a másik túléléséhez fontos anyagot vagy körülményt. Az ember bélcsatornájában például szimbionta baktériumok élnek. Az ember számára vitaminokat termelnek, az ember szervezete pedig szerves tápanyaggal látja el őket.

szaprofita: Olyan heterotróf élőlények, amelyek szerves anyagaikat már elpusztult, elhalt növények vagy állatok testéből nyerik. Így ezeknek nem okoznak kárt. Sőt a lebontó élőlények rendkívül fontosak és hasznosak az élővilágban. Az elhalt szerves anyagokat egyszerűbb szervetlen anyagokká bontják ez utóbbiakat pedig az autotróf élőlények újra felhasználhatják. A lebontók ezzel biztosítják a bioszférában az anyagok körforgását.
0