Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki légyszi segitsen!! Sürgős lenne!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
525
Egy deltoid szimmetriaátlója 96mm. Ezt a 84mm hosszú másik átló 5:7 arányú szakaszokra osztja. Számítsd ki a kerületét meg a területét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
T = e*f/2 = 96*84/2 = 4032mm

Az oldalakat egyenlettel tudjuk megkapni. A 96mm -es felezőt 5:2 arányban metszi a másik átló, tehát az egyik részt 5x-szel a másikat 7x-szel jelölthetjük.
96 = 5x + 7 x / öv.
96 = 12x /:23
8 = x

Visszahelyettesítve: 5x = 5*8 = 40mm
6x = 7*8 = 56mm

Innentől Pitagorasz tételt kell alkalmazni.
a = 42mm ( a 84mm fele)
b = 56mm
c = ?
42²+56² = c²
1764 + 3136 = c²
...
70 = c
Azaz az egyik oldal 70 mm hosszú.
Ugyanezt el kell végezni a másik oldallal is.
a = 42mm
b = 40mm
c = ?
40²+40² = c²
1764 + 1600 = c²
3364 = c²
gyök alatt 3364 = c
58 = c
Tehát a 2. oldal 58 mm hosszú.
K = (a+b)*2 = (58+70)*2 = 256 mm






1