Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt hogy kel meg csinalnom kerlek segitsetek!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1920
Egy szabalyos haromoldalu gula magassaga 12 cm,apotemaja 13 cm hosszu.Szamitsd ki :a gula alapelenek hosszat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A szabályos háromoldalú gúla a szabályos tetraéder.

Ha jól értem, akkor az apotéma az az oldallap magassága akar lenni. Mivel a gúlát szabályos háromszögek határolják, amik egyben egyenlő szárú háromszögek, ezért a tanult módon ki lehet számolni a háromszög oldalának hosszát (behúzzuk a magasságot, abból kapunk derékszögű háromszögeket, és arra Pitagorasz tételét felírjuk), de érdemes megjegyezni, hogy az 'a' oldalú szabályos háromszög magasságának hossza az oldal függvényében a*√3/2, ennek most 13-nak kell lennie, tehát:

a*√3/2=13, ennek megoldása a=26/√3=26*√3/3 cm.

Mivel a testmagasságot nem használtuk ki az alapél kiszámításához, ezért gondolom a következő feladat az lenne, hogy számoljuk ki a térfogatát, ami alapterület*testmagasság/3. Az alapterület: (26*√3/3)*13/2=169*√3/3 cm² (egyébként azt is érdemes megjegyezni, hogy az 'a' oldalú szabályos háromszög területe a²*√3/4).

Így a térfogat: 169*√3/3*12= 676*√3 cm³, igény szerint lehet kerekíteni.
0