Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

6 osztály Egyenesen arányos menyiségek.

Főoldal » Középiskola » Matematika
504
4)Határozd meg a x.y .z .szamokat .tudva azt .hogy egyenesen aranyosak az alább megadót szamokal . a) 3.4.6 és x=12; b) 8.10.18 . És y=5 ; c) 2.6.9. és z=27 ; d) 15 .9 .6 .es k= 2_3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
koszonom
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

a, 3:4:6 az első szám x=12, legyen a x=12=3p, y=4p, z=6p (p=12/3=4) ezek szerint y=4*4=16, z=6*4=24
b, 8:10:18 a második szám y=5, legyen y=5=10p, x=8p, z=18p (p=5/10=0,5) ezek szerint x=8*0,5=4, z=18*0,5=9
c, 2:6:9 a harmadik szám z=27, legyen z=27=9p, x=2p, y=6p (p=27/9=3) ezek szerint x=2*3=6, y=6*3=18
d, 15:9:6 írjuk fel őket p-vel 15p+9p+6p=k k=30p=2/3 (p=(2/3):30=1/45) ezek szerint x=15*1/45=1/3, y=9*1/45=1/5, z=6*1/45=2/15
Módosítva: 5 éve
1

K. Keto törve három mal.
0