Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hidrosztatikai nyomás

Főoldal » Középiskola » Fizika
700
1.- Milyen mély ott a víz ahol a hidrosztatikai nyomás 3-szor akkora, mint a normál légnyomás? a víz sűrűségét vegyük 1 g/cm^3-nek!
2.- A 6 dm alapméretű akváriumba 16 liter vizet töltünk. Mekkora lesz az akvárium fenekén a hidrosztatikai nyomás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1. a normál légköri nyomás p=10⁵Pa
ennek háromszorosa 3·10⁵=p·g·h (a "p" betű a ró betű, a sűrűség jele adott:p=1g/cm³=1000kg/m³)
⇒h=3·10⁵/p·g=3·10⁵/1000·10=30m
2. számítsuk ki az akvárium magasságát:
A=6dm²
V=16l=16dm³
V=A·h⇒h=V/A=16/6=2,66dm=0,266m
a hidrosztatikai nyomás:
p=ró·g·h=1000·10·0,266=2660Pa=2,6kPa
0