Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek holnap utánra kell légyszi 8 osztály Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
517
Ignác 5 doboz festéket vásárolt a kerítés befestésére,de ez csak a kerítés 30%-ára volt elegendő.Legalább hány doboz festéket kell még vásárolnia,ha az egész kerítést be szeretné festeni?
A:15-öt B:12-t C:11-et D:10-et
Magyarázattal légyszíves.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, Matematika, Sos!, légyszi, 8 osztály
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
5db=30%
10db=60%
Ha ezeket összedjuk, akkor kapjuk, hogy 15db festékes doboz a kerítés 90%-ra volt elég

Kell tíz százalék még
5db festékes doboz = 30%
Xfestékes doboz = 10%

A jobb oldalt osztottuk hárommal, így kaptuk a tíz százalékot, és ezt meg kell tenni a bal oldalt is (mivel egyenesen arányosak)
Így kapjuk azt, hogy:

1,66666db festékes doboz = 10%

Magyarán a 12 lesz a jó válasz: 5+5+1,6=
11,6db festékes doboz =100%
Ezért a tizenegy nem elég, kell még egy kis festék, amit a 12. Doboz megvásárlásával tudunk elérni(marad festék, de így lesz helyes) Bocsi, ha mégsem érthető, ennek ellenére remélem használt.
1

5db=30%
10db=60%
Ügye a kerítés 30%-a már lefestett, így kell még a 70%-a. Ebből 60%-ot 10db festékes dobozzal tudtuk lefesteni.

Kell tíz százalék még, hogy meglegyen az a 70%, amit még le kell festeni
5db festékes doboz = 30%
Xfestékes doboz = 10%

A jobb oldalt osztottuk hárommal, így kaptuk a tíz százalékot, és ezt meg kell tenni a bal oldalt is (mivel egyenesen arányosak)
Így kapjuk azt, hogy:

1,66666db festékes doboz = 10%

Magyarán a 12 lesz a jó válasz: 10+1,6=
11,6db festékes doboz =100%
Ezért a tizenegy nem elég, kell még egy kis festék, amit a 12. Doboz megvásárlásával tudunk elérni(marad festék, de így lesz helyes) Bocsi, ha mégsem érthető, ennek ellenére remélem, hogy valamennyire hasznát tudod venni.
Módosítva: 5 éve
0

5 doboz=30%
1 doboz= ? % = 30:5= 6%
Tehát 100%-hoz kell: 100:6= 16,6 doboz.
Ebből kivonjuk az 5-öt amit elhasznált. Így B a megoldás.
0