Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek kémiában

Főoldal » Középiskola » Kémia
1238
Hány g kálium-nitrát oldható fel 80 °C-on 120cm3 vízben? Hány %-át kapjuk vissza a feloldott sónak, ha a 80 °C-on telített oldatot 20 °C-ra hűtjük? (100 g víz 20°C-on 31,6 g, 80°C-on 169,0 KNO3-ot old.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,

80 °C-on telített oldat:

100 `cm^3` vízben feloldódik 169 g `KNO_3`

120 `cm^3` vízben feloldódik `120/100*169` = 202,8 g `KNO_3`

b,

Az oldat összesen 202,8+120= 322,8 g

lehűtjük, az oldatból kiválik a `KNO_3`

322,8-x g oldatban lesz 202,8-x g `KNO_3`

Az oldhatóság pedig:

131,6 g oldatban van 31,6 g `KNO_3`

`131.6/(322.8-x)` = `31.6/(202.8-x)`

x = 164,88

202,8 g sóból kikristályosodott 164,88 g `KNO_3`

100 g sóból `100/202.8*164.88` = 81,3 g `KNO_3` válik ki.

A `KNO_3`-nak a 81,3 %-át nyertük vissza.
0