Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Deriválás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
861
Innen a 4. feladat.
Valaki tudna segíteni? (A teljes levezetésre lenne szükségem)
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Tört deriválása:
(f/g)' = f '·g - f·g' / g²
f = e^(x³), ezt belső függvényként kell deriválni:

h(k)' = h '(k)·k'
most h az exponenciális fv, k pedig az x³:
h derivaltja önmaga, tehát e^(x³)
k' = 3x²

Tehát vissza egy szinttel:
f ' = [e^(x³)] ' = e^(x³) · 3x²
g' = 1
(f/g)' = ((e^(x³) · 3x²) · x - e^(x³) · 1 ) / x²
= e^(x³) · 3x - e^(x³) / x²

Ez volt az első derivált. A második:
Első tag: Szorzat deriváltja:
(f·g)' = f'·g + f·g'
(e^(x³) · 3x)' = e^(x³) · 3x² · 3x + e^(x³) · 3
= e^(x³) · (9x³ + 3)

Második tag: -e^(x³) / x²
Hát ezt megint végig kell csinálni majdnem úgy, mint először, próbáld meg.
Itt tudod leellenőrizni, hogy jó jött-e ki:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=d%C2%B2%2Fdx%C2%B2+(e%5E(x%C2%B3)%2Fx)

(Vigyázz, a wolframalpha sokszor teljesen más helyettesítéseket csinál, ezért a végeredmeny néha nem hasonlít arra, amit az ember maga kihoz, pedig nem biztos, hogy hiba van benne.)

A b) feladat egyszerűbb, ott csak összetett függvény van, bár az duplán összetett. A külső az f², a belső a g=sin(h) , a legbelső a h = 2x³+1
f(g)' = f '(g) · g' = f '(g) · g'(h) · h'
= 2·g·g' = 2·sin(2x³+1)·cos(2x³+1)·6x²

Aztán ezt kell még egyszer, ez meg egy hármas szorzat:
(f·g·h)' = f '·.(g·h) + f·(g·h)' = f '·g·h + f·g'·h + f·g·h'
f és g összetett, tehát f ' = cos(2x³+1) · 6x, stb.

Nem csinalom tovább, próbáld meg.
0