Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
580
1. Rajzold le: a) az etanol; b) az acetaldehid; c) az ecet- sav; d) az etil-acetát konstitúciós, félkonstitúciós és atomcsoportos képletét!
2. Melyik az az alkohol, amely tömegének fele oxigén?
3. Írd fel az etanol tökéletes égésének reakcióegyenletét!
4. Egy metán-etán gázelegy 5,0 móljának tökéletes égé- sekor 6,0 mol szén-dioxid keletkezett. Számítsd ki az elégetett elegy anyagmennyiség-százalékos és tömeg- százalékos összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1, Ábra

2, Metanol

3,

`C_2H_5OH` + 3 `O_2` `rightarrow` 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

4,

`CH_4` + 2 `O_2` = `CO_2` + 2 `H_2O`

`C_2H_6` + 3,5 `O_2` = 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

x mol metánból keletkezett x mol `CO_2`

5-x mol etánból keletkezett 2(5-x) mol `CO_2`

x + 2(5-x) = 6

10-x = 6

x = 4

4 mol metánt és 1 mol etánt tartalmazott a gázelegy.

térfogat%-os összetétel: (megegyezik a mol%-os összetétellel)

5 mol elegyben van 1 mol etán

100 mol elegyben van `100/5*1` = 20 mol etán

Az elegy 80 tf% metánt és 20 tf% etánt tartalmazott.

tömeg%

5 mol elegy: 1 mol etán, ami `1*30` = 30 g etán

4 mol metán: `4*16` = 64 g metán

Ez összesen 30+64 = 94 g

94 g elegyben van 64 g metán

100 g elegyben van `100/94*64` = 68,08 g metán

Az elegy 68,08 tömeg% metánt és 100-68,08= 31,92 tömeg% etánt tartalmazott.
0