Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trapéz szögei

Főoldal » Középiskola » Matematika
610
Egy trapéz alapjai 20 és 12, szárai 11 és 14 cm. Mekkorák a szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Rajzolj ábrát, mondjuk alul 20 centi, felül 12, bal oldali szár 11, jobb oldali 14 centi.
Bal oldalon alul α szög, jobb oldalon β.

Gondolatban húzz párhuzamost a 14 centis oldallal a bal felső csúcsba. Vagyis 12 centivel viszed odébb az oldalt.
Így lesz egy 11, 14, (20-12)=8 oldalú háromszöged. Ennek az alapon (8 centi) fekvő szögeit kell kiszámolni, mondjuk a koszinusztétellel:

14² = 11² + 8² - 2·11·8·cos α → cos α = -1/16
11² = 14² + 8² - 2·14·8·cos β → cos β = 139/224

A negatív cos α azt jelenti, hogy 90°-nál nagyobb az α
α = 93,58°
β = 51,64°
0