Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Csehov: Sirály szereplők jellemzése...

25
1. Fogalmazd meg, vajon a körülmények vagy saját maguk áldozatai a dráma szereplői!
2. Vizsgáld meg a két művészgeneráció különböző művészetfelfogását! Hogyan vélekedik a művészetről Arkagyina, Trigorin valamint Trepljov és Nyina?
3. Jellemezd a következő szereplőket!
Arkagyina
Trigorin
Trepljov
Nyina
Mása
Dorn
A jellemzés ne felsorolásszerű legyen, tehát ne csak szavakat írjatok egymás után, hanem mondatokat; utalva a szereplők közötti kapcsolatokra is és a cselekményre!
Jelenleg 2 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
Szia!
Szereplők:
Arkagyina – színésznősirály
Trepljov – a fia, fiatalember
Szorin – Arkagyina bátyja
Nyna Zarecsnaja – fiatal lány gazdag földbirtokos családból
Samrajev – nyugalmazott főhadnagy, Szorin intézője
Polina – a felesége
Mása – a lányuk
Trigorin – író
Dorn – orvos
Medvegyenko – tanító
Jakov – háziszolga
A történet Szorin udvarában játszódik, a 3. és 4. felvonás között 2 év telik el

1. felvonás
Egy színdarab körül játszódnak az események. Mire összegyűlnek a nézők, kiderül, hogy Medvegyenko viszonzatlan szerelmet érez Mása iránt. Arkagyina féltékeny fia szerelmére, Nyna Zarecsnajára, mert nem ő kapta a szerepet. A függönyt felhúzzák és elkezdődik a színdarab. Zarecsnaja elragadóan játszik, de Arkagyina megjegyzései miatt Trepljov berekeszti az előadást. A vendégek visszavonulnak, Dorn azonban bíztatja Trepljovot, hogy ne hagyja abba. Mása bevallja az orvosnak, hogy azért nem viszonozza Medvegyenko érzéseit, mert Trepljovot szereti.
2. felvonás
Arkagyina el akar menni a városba Samrajov feleségével, de a mezőgazdasági munkák miatt nincs ló, ami elvigye. Arkagyina ezen nagyon megsértődik és összeveszik Samrajovval. Nyna találkozik Trepljovval, aki egy sirályt lő neki. Szörnyű válságban van a fiatalember elbukott darabja miatt. Ez után Trigorinnal beszélget Nyna, aki elmeséli, milyen nehéz is egy író élete.
3. felvonás
Arkagyina újabb összetűzésbe kerül fiával, de végül kibékülnek. Elutazásuk körül forog minden, Moszkvába mennek. Nyna egy medállt ajándékoz Trigorinnak, majd könnyes búcsút vesznek egymástól. A lány elhatározza, hogy színésznő lesz, és ő is Moszkvába utazik. Közben Arkagyina még mindig abban a hitben él, hogy Trigorin őt szereti. Trepljov minden áron vissza akarja kapni Nyanát.
4. felvonás
Két, három év múlva…
Mása feleségül ment Medvegyenkóhoz, de boldogtalan, mert még mindig Trepljovot szereti. Van egy gyermekük is. Szorin betegeskedése miatt újra összehívják a családot, ahova Arkagyina és Trigorin is eljön. A beszélgetésekből kiderül, hogy Nyna egy ideig Trigorinnal élt, és gyereket szült neki, de a férfi elhagyta. Nyna színésznőként dolgozott, de nem aratott komoly sikereket. Sokfelé utazgatott és Trepljov követte őt. Nyna is eljött végül és “Sirálynak” hívatta magát. Trepljovval beszélgetnek, de ismét elhagyja a férfit, mert egész életében csak Trigorint szerette igazán. Trepljov ezek után minden személyes iratát megsemmisítette, majd lelőtte magát. Nem tudott tovább Nyna nélkül élni, akinek elég ereje volt ahhoz, hogy viselje sorsa keresztjét.

Forrás: olvasonaplo.co.hu

0