Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fzikaa

Főoldal » Középiskola » Fizika
3433
A Föld Nap körüli pályájának átlagos sugara 1,5*108 km, pálya menti sebessége 30km/s. A Föld mozgását tekintsük körmozgásnak!
a). Mekkora utat fut be a Föld 1 nap alatt?
b). Mekkora a Föld centripetális gyorsulása a Nap körüli pályán haladva?

Kérlek segítsetek, nem értem, ezért örülnék egy részletes magyarázásnak!:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
• a.)
1 nap = 24 óra
1 óra = 60 perc → 1 nap = 24*60 = 1440 perc
1 perc = 60 másodperc → 1 nap = 60*1440 = 86400 másodperc.
Az 1 nap alatt megtett út: 30 km/s * 86400 s = 2592000 km = 2,592 * 10^6 km.

V á l a s z :
A Föld egy nap alatt 2,592 * 10^6 km utat fut be.

• b)
A centripetális gyorsulás (a):
a = v² / r = 30² / (1,5*10^8) = 900 / (1,5*10^8) = 6 * 10^(-6) km/s² = 6 mm/s².

V á l a s z :
a Föld centripetális gyorsulása, a Nap körüli pályán haladva, 6 mm/s².
0