Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

SOS!

25
Öt egyszerű kérdés szövettanból:

1. Jellemezd a harántcsíkolt izomszövetet! Hol fordul elő, hogyan épül fel, milyen tulajdonságai vannak?
2. Milyen szövet építi fel az ínszalagokat?
3. Mi a különbség a gyökér és a hajtás bőrszövete között?
4. Sorold fel, milyen kötőszöveteket ismersz?
5. Milyen sejttípusok építik fel az idegszöveteket?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
1.
A harántcsíkolt izomszövet a vázizmokat alkotja, ezért vázizomszövetnek is nevezik. Feltűnően hosszú sejtek, úgynevezett izomrostok építik fel. Minden izomrostban nagy számú sejtmag található a sejthártya közelében. A sejtplazmában a sejt hosszában, rendezetten helyezkednek el az összehúzódást létrehozó vékony fehérjefonalak. Egyszerű fénymikroszkóppal vizsgálva a fehérje­fonalak nem különböztethetők meg, de szabályos elrendeződésük miatt az izomrostok keresztben, azaz „haránt irányban” csíkozottnak látszanak. Innen származik e szövet elnevezése. Izommozgás akkor történik, amikor az izomfonalak egymás közé csúsznak. Ennek következtében az izomrostok megrövidülnek, és az izom összehúzódik. A vázizomszövet viszonylag gyors összehúzódásra képes, de aránylag gyorsan ki is fárad. Harántcsíkolt izomszövet található a gerincesek és az ízeltlábúak vázizmaiban.

2.
tömött rostos kötőszövet

3.
A gyökér bőrszövetében nincsenek gázcserenyílások, és nem fedi kutikula, mint a hajtás bőrszövetét. A gyökér bőrszövetéből gyökérszőrök is képződnek.

4.
laza rostos kötőszövet
tömött rostos kötőszövet
zsírszövet
vér (folyékony kötőszövet)

5.
Neuronok és gliasejtek
Módosítva: 1 hete
0