Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell bebizonyítani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
552
Amit be kell bizonyítani: ha egy paralelogramma érintőnégyszög, akkor rombusz. Hogyan?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
gy négyszög akkor és csak akkor érintőnégyszög, hogyha a szemközti oldalak összege ugyanakkora, vagyis ha a három oldal a;b;c;d, és az a-val szemközti a c, akkor a+c=b+d. (Érintőnégyszög-tétel)


A paralelogramma két szemközti oldala a,a, másik két szemközti oldala b,b, ezek összege a+a és b+b, és ezeknek egyenlőknek kell lenniük:


a+b = b+b, vagyis

2*a = 2*b, 2-vel osztva

a = b, ez pedig azt eredményezi, hogy az összes oldal ugyanakkora.

Ha egy négyszög minden oldalak ugyanakkora, akkor rombusz, illetve speciálisan (ha minden szöge derékszög) négyzet. Természetesen a négyzet is rombusz, így az állítás igaz.


Az állítás megfordítása is igaz, vagyis ha egy paralelogramma rombusz, akkor érintőnégyszög, az előbb ismertetett tétel alapján.
0