Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra,7.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
653
A képen látható 42-es feladatot kellene megoldani.
(Egyenlettel)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) Legyen a fiú életkora x, ekkor édesanyja életkora x+23. Életkoruk összege 47 év, tehát:

x+x+23=47, ennek megoldása x=12, tehát a fiú 12, édesanyja 35 éves.

b) Tegyük fel, hogy Béla x m² földterületet ásott fel 1 óra alatt, ekkor Anna x-5-öt 1 óra alatt. Mivel Anna 6 órát dolgozott, ezért ő 6*(x-5)=6x-30 m²-t ásott fel, Béla 8 óra alatt 8x-et, összesen tehát 6x-30+8x=14x-30 m²-t. A feladat szerint ez nem érte el a 640 m²-t, tehát:

14x-30<640, ennek megoldása x<335/7, tehát Béla 335/7 m² területnél kevesebbet ásott fel. Viszont mivel Anna 5 m²-rel kevesebbet ásott fel, és az ő munkája nem lehet negatív vagy 0, ezért Béla több, mint 5 m² földet ásott fel, így 5<x<335/7 az egyenlőtlenség megoldása, így ebben az intervallumban tudott földet felásni óránként.

c) Legyen a második sorban x hordó, ekkor az elsőben x+7 van, összesen tehát x+x+7=2x+7 hordó. A feladat szerint kevesebb, mint 60 hordó van, ezért:

2x+7<60, ennek megoldás x<26,5, tehát a második sorban 1;2;3;...;26 hordó lehet, a második sorban ennél 7-tel több.

Ez a feladat abban különbözik az előzőtől, hogy ennek csak pozitív egész megoldása lehet, míg az előzőnek bármilyen valós (tehát egész, racionális, sőt, irracionális) megoldása lehet.
0