Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Redoxifolyamatok irányának becslése

Főoldal » Középiskola » Kémia
802
25cm³ 4,00 mol/dm³-es kénsavoldatban az alábbi fémek 3,00 g-os darabjait tesszük: vas, magnézium, alumínium. Hol és mekkora térfogatú standardállapotú hidrogéngáz fejlődik?

n=c*v=25cm³ * 4,00 mol/dm³ = 0,1 mol
H₂SO₄ oldat tartalmaz: H+, SO₄²-
Kiszámoltam az anyagmennyiségeket: n(Fe)=0,0538mol
Ezt követően megnéztem, hogy mekkora a standardpotenciálja az előbb említett fémeknek, azonban mivel a hidrogénnek a legtöbb elektródon túlfeszültsége van, ez fog reagálni.
A hidrogén térfogata a vas esetében: V= 3g / 55,8 g/mol * 24,5 mol/dm³ = 1,317 dm³
A magnézium és a alumínium esetében a felületüket borító védő oxidréteg jelentős aktiválási gátat jelent, így azok esetében nem tapasztalunk reakciót. Ezeknél, habár a hidrogénnek túlfeszültsége van, a hidrogén fog redukálódni.
Az alumínium és a magnézium esetében a hidrogén térfogata: V=24,5 mol / dm³ * 0,1 mol = 2,45 dm³

A kérdésem az lenne, hogy a vas esetében ezek szerint jól gondoltam-e, hogy nem borítja a felületét védő oxidréteg, és ezért reagál, valamint hogy önmagában jól gondolkodtam-e ennél a feladatnál.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Mindhárommal reagál. A vas esetében a vas fogy el, azért keletkezik kevesebb hidrogén, a másik kettőnél pedig a kénsav, amennyi mol kénsav, annyi mol hidrogéngáz keletkezik (`4*25/1000` = 0,1 mol). Összességében jól gondolkodtál.

Az alumíniumnál azért érdemes számolni, mert ott mások az arányok.

2 `Al` + 3 `H_2SO_4` = `Al_2(SO_4)_3` + 3 `H_2`

`3/27` = 0,111 mol Al

`25/1000*4` = 0,1 mol `H_2SO_4`

0,111 mol Al-hez `0.111/2*3` = 0,1665 mol kénsav szükséges, nincs ennyi, szóval tényleg a kénsav mennyiségéből kell számolni a keletkező hidrogén mennyiségét.
1