Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldal számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
358
2976-os feladatba tudd valaki segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Mint az előzőnél:

`c^2` = `a^2+b^2-2ab cos gamma` = `12^2+10^2-(2*10*12*cos(42))` = 65,64

c = `root()(65.64)` = 8,1 cm
0

a = 12 cm
b = 10 cm
γ = 42⁰
c = ?
A háromszög általános (nem derékszögű), ezért a szögfüggvény -tételeket használhatjuk nála.
A megadott adatok között nincs "pár" (azaz nem ismerünk egy oldal és veleszemközti szög adatpárt), ezért koszinusz-tételt kell használni.
Felírjuk a koazinusz-tételt a c oldalra:
c2 = a2 + b2 - 2 * a * b * cosγ
c2 = 122 + 102 - 2 * 12 * 10 * cos42⁰
c2 = 144 + 100 - 2 * 12 * 10 * 0,7431
c2 = 144 + 100 - 178,344
c2 = 65,656
c =  65,656  = 8,1
Tehát a háromszög harmadik oldala 8,1 cm-es.
0