Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Villamosságtan?

Főoldal » Középiskola » Fizika
361
Sziasztok tudnátok ebben a példában segíteni, hogy hogyan kell kiszámolni az eredő ellenállást? Valamilyen átalakítást kell gondolom alkalmazni..
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, ellenállás, eredő, áram, villamosságtan
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Időközben megoldottam egy delta-csillag átalakítással!!
0

A csillag-delta átalakítás helyes, de egyszerűbben is megoldható. Az ideális voltmérő végtelen nagy ellenállású, tehát olyan, mintha ott sem lenne az áramkörben. Ha kihagyjuk belőle, akkor látszik, hogy a két `30Ω`-os ellenállás sorosan van kapcsolva, velük pedig párhuzamosan van kapcsolva a `60Ω`-os. Ennek a háromnak az eredője `30Ω`, a másik két ellenállással együtt a teljes eredő `100Ω`. Tehát az áramkörben `(20V)/(100Ω)=0.2A` áram folyik. Ez az áram folyik át a `60Ω`-os és a két `30Ω`-os ellenállás eredőjén, és `0.2A*30Ω=6V` feszültséget hoz létre. Ennek a fele, azaz `3V` esik a két `30Ω`-os ellenállás közös pontjára. A `40Ω`-os ellenálláson `0.2A*40Ω=8V` feszültség esik. Tehát a voltmérő `8V+3V=11V` feszültséget mutat.

Mellékeltem egy ábrát, amiből kivettem a voltmérőt és beleírtam a feszültségeket, azzal együtt könnyebb elképzelni.
0