Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS radioaktivitás

Főoldal » Középiskola » Fizika
518
Alulról rosszul szigetelt régi lakásokban a földből felszivárgó radioaktív radon található. Ennek aktivitása a lakás légterében elérheti az egészségre már nem veszélytelen 1000 Bq/m³ értéket is. A szigetelés megjavítása után (nem szellőztetve) mennyi idő múlva várható, hogy az aktivitás ér- téke a már elfogadható köbméterenkénti 100 Bq-re csökken? (A radon felezési ideje 3,85 nap.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Meg van adva a kezdeti aktivitás: A₀=1000 Bq/m³

Meg van adva t idő múlva az aktivitás: A(t)=100 Bq/m³

Meg van adva a felezési idő is: T1/2=3,85 nap ( =3,85*24*3600 = 332 640 s )

Kérdés, hogy mennyi idő múlva lesz az aktivitás a kiindulási tizede?

Hogyan változik az aktivitás időben?

`A(t) = A₀ * e^(-lambda*t)`

A felezési idő:
`T_(1/2)=(ln2)/lambda` ebből `lambda=(ln2)/T_(1/2)=(ln2)/332640=2.084*10^(-6) (1/s)`

λ itt a radonra jellemző bomlási állandó.

`A(t) = A₀ * e^(-lambda*t)` itt minden ismert, csak az időt kell kiszámolni:

`ln A(t) = ln A₀ + ln e^(-lambda*t)`

`ln A(t) = ln A₀ + (-lambda*t)*ln e`
ln e =1

`ln A(t) = ln A₀ -lambda*t`

`t=(ln A₀-ln A(t))/lambda`

`t=(ln1000-ln100)/(2.084*10^(-6) (1/s))=(ln(1000/100))/(2.084*10^(-6) (1/s))=ln10/(2.084*10^(-6) (1/s))= 1 105 006 s = 1105006/(3600*24)=12.8` nap
Módosítva: 5 éve
1