Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek tudnál segíteni? Ezen múlik a félévi jegyem fizikából. Nagyon kérlek.

Főoldal » Középiskola » Fizika
313
Csatoltam képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A párhuzamos ág eredője:
R'=15Ω (a két sorba kapcsolt 30Ω, ezzel párhuzamosan 30Ω, a két párhuzamos 30Ω eredője 15Ω) nem kell számolgatni!
At A-B pontok között a feszültség 6V, mert az R₁-en (15Ω) és a párhuzamos ág eredője 15Ω egyenlőségéből a feszültség feleződik. (nem kell számolni)
Az R₃-on a feszültség 4V, mert az R₂-R₃ között 6V van, és ez a 6 Volt a két ellenálláson az ellenállások arányában oszlik meg, úgy, hogy a nagyobb feszültség a nagyobb ellenállásra esik. Tehát az ellenállások aránya 10:20=1:2 a 6 V-ot is ilyen arányban osztom, így jön ki a 2 és 4 Volt (itt sem kell számolni)
A munka számítása:
W₃=(U²/R₃)·t=(4²/20)·360=288J (Az U az R₃-on előbb számolt 4V feszültség)
A teljes áramkör munkája:
telepfeszültség=12V, és a kör eredő ellenállása= 30Ω
Wössz=(U²/Re)/t=(12²/30)·360=1872J
Hatásfok:=W₃/Wössz·100%=(288/1872)·100%=15,38%
0