Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra,7.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
778
A képen látható C.) feladatot kellene megoldani..
Nem tudom megcsinálni..
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a tálban x gombóc, ekkor a negyedrészénél 6-tal több az (x/4)+6, ennyit ettek meg, így maradt x-((x/4)+6)=(3/4)x-6, ez a gombócok 60%-a, ami x*60/100=0,6x-ként is felírható, tehát ezt az egyenlet kell megoldanunk:

(3/4)x-6=0,6x, szorzunk 4-gyel:
3x-24=2,4x, kivonunk 2,4-et és hozzáadunk 24-et:
0,6x=24, osztunk 0,6-del:
x=40, tehát a tálon 40 gombóc volt.

Ellenőrzés: megettek a negyedénél 6-tal többet, ami (40/4)+6=16, tehát maradt 24 gombóc. 40 60%-a 40*60/100=24, tehát jól számoltunk.
2