Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2516
Gondoltam egy kétjegyű számra. Számjegyeinek összege 7. A számból a számjegynek felcserélésével kapott számot kivonva,majd az eredményt 2-vel megszorozva az eredeti számnál 2-vel nagyobb számot kapunk. Melyik számra gondoltam?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A számjegyek: x, 7-x

Az eredeti szám: 10x + (7-x)

A számjegyek felcserélése után kapott szám: 10(7-x) + x


2(10x + (7-x) - (10(7-x) + x ))= 10x + (7-x) + 2


De ha számok felírása után összevonsz,

10x + (7-x) = 9x + 7

10(7-x) + x = 70 - 9x

akkor egyszerűbb lesz az egyenlet:

2(9x + 7 - (70 - 9x)) = 9x + 7 + 2


2(9x + 7 - 70 + 9x) = 9x + 9

36x - 126 = 9x + 9

27x = 135

x = 5


Ell.:

A számjegyek: 5, 2. Az eredeti szám: 52. A számjegyek felcserélése után kapott szám: 25

Bo.: 2(52 - 25) = 54

Jo.: 52 + 2 = 54
0