Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Energiaátalakulások

Főoldal » Középiskola » Fizika
650
1.Mekkora a súrlódási erő nagysága, ha a 10 kg tömegű test 3m/s sebességről 12 méteres úton áll meg?(A közegellenállás elhanyagolható.)
2.Mekkora úton áll meg egy 5km/h sebességű, vízszintes úton mozgó test, ha közte és a talaj közötti súrlódási együttható 0,4? (g=10 m/s2)
3.Mekkora a súrlódási együttható a test és az út között, ha súrlódás hatására vízszintes talajon haladva a test 10km/h sebességről 30 m úton 8km/h sebességre lassul?
4.Milyen magasra repül az 5 dkg tömegű, függőleges rugóra függesztett test, ha testet fogva a rugót 5cm-rel összenyomjuk, majd elengedjük? A rugóállandó értéke 35 N/m.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
A kezdeti mozgási energiát emészti fel 12m úton a súrlódási erő.
Ennek az egyenlőségét használjuk föl.
Em=Fs·12
1/2·m·v²=Fs·12
Fs=(0,5·10·3²)/12=45/12=3,75N
Ha nem kapsz a többire választ, később tudok segíteni!
1

Csatolok képet
1