Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS!!!!!!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
485
Valaki tudna segiteni??????
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Számítsuk át a szögpercet fokba. 42'=x⁰ osztunk 60-nal és kapjuk hogy x=0,7⁰ Tehát a szögünk 128,7⁰-os. Tudjuk, hogy az egy száron lévő szögek összege 180, ezért a másik száron fekvő szög 180-128,7= 51,3⁰-os.
Rajzoljuk be a másik átlót, a rövidebbet. Erről a két átlóról tudjuk hogy a szemközti szögeket felezik és merőlegesek egymásra, valamint ezek az átlók felezik is egymást! Ekkor kapunk négy darab háromszöget, ezekből válasszunk ki 1-et és rajzoljuk le külön. Ennek a háromszögnek a szögei a következők: 90⁰ , 25,65⁰ és 64,35⁰
Erről a háromszögről tudjuk, hogy egyik oldala a hosszúságú, méghozzá az átfogója, másik oldala 12,3 cm, a harmadik most nekünk nem is annyira érdekes, mert most szögfüggvénnyel fejezzük ki 'a'-t.
Vegyük a 25,65⁰-os szög cosinuszát, ami a mellette fekvő befogó hosszának és az átfogó hosszának hányadosa. Ekkor:7
cos 25,65=12,3/a
Ebből: a= 13,312 cm
Tehát a keresett oldal 13,312 cm hosszú!
0